Hitta mammakläderHitta mammakläder

Anpassa mammaklädernaAnpassa mammakläderna

Vad är mammakläder?

Mammakläder är en typ av klädesplagg som är framtagna för gravida kvinnor. Dessa typer av kläder har många gånger mer stretch i sig och har mer utrymme vilket gör att de är mer bekväma att växa i under graviditetens gång.

Mammakläder är något som på senare år blivit en självklar del av dambutikernas klädsortiment. Sortimentet på mammakläder idag är stort och den moderna kvinnan har möjlighet att klä sig snyggt och vara trendig trots att hon är gravid. Så var det inte riktigt för ett par generationer sedan då mammakläder bestod av kläder som var stora och oformliga och inte anpassade efter kroppen. Det var nästan så att den gravida kvinnan var dold under ett stort tält under graviditeten.

Men idag har vi kommit längre och klädindustrin förstår bättre vilka plagg som underlättar en graviditet. Det som är a och o när det kommer till mammakläder är att plaggen ska vara stretchiga och kan töjas ut eller justeras allt eftersom att magen växer. Mammakläder ska ha stretch i sig och de ska kännas mjuka mot huden. Det underlättar en hel del när magen växer och huden stramar under graviditeten att kläderna känns mjuka och inte är ett irritationsmoment som stör. Kläderna ska vara lätta att ta på och av och inte kräva några större ansträngningar för att bära plaggen.

En annan viktig komponent i mammakläder är att de ska vara rymliga. Eftersom magen och andra delar av kroppen växer och är under en stor förändring så ska mammakläder vara rymliga. I början av graviditeten kan mamman investera i ett antal mammaplagg som går att bära under hela graviditeten. I början är dessa plagg mer luftiga men allt eftersom att magen växer så kommer utrymmet att behövas. För att slippa lägga ut massor av pengar på att köpa nya kläder varje månad så ska mammakläderna vara så rymliga att de får plats med en växande mage.

Det bästa du kan göra när du är gravid är att tillåta dig själv att bära plagg som är bekväma framför snygga. Även fast det fortfarande finns möjlighet att klä dig trendigt så blir det mindre svordomar om du klär klär dig bekvämt. Särskilt mot slutet av graviditeten när allt känns obekvämt så kommer det underlätta enormt att bära kläder som är mjuka, stretchiga och rymliga.

En annan sak som är lätt att glömma bort när det kommer till mammakläder är att det är viktigt att ha bra skor. Många gravida upplever att deras fötter svullnar upp och ibland kan de växa sig till en större storlek. Du behöver inte lägga klackarna på hyllan om du inte känner för det. Du kan bära lika snygga skor som innan, men tänk på att skorna ska vara bekväma och rymliga.

Olika typer av mammakläder

För en förstagångsmamma kan det vara svårt att veta vilka sorts kläder det finns att välja bland på klädavdelningen för mammakläder. Därför har vi i den här delen satt ihop en liten guide som ger dig en överblick på vilka sorts mammakläder som finns och vilka funktioner de har.

På överkroppen

Till överkroppen finns det blusar, tröjor, skjortor och toppar av alla dess slag som har fått en viss anpassning för att de ska bäras av blivande mammor. Det som kännetecknas mest när det kommer till mammakläder för överkroppen är att de är något mer töjbara, har lite mer utrymme än de toppar som går att hitta på den ’vanliga’ damavdelningen och ibland kan de vara lite längre. Det finns särskilda mammalinnen som du kan köpa många av och bära under graviditetens gång.

Underkroppen

Ett klassiskt mammaplagg är hängselbyxor. Plagget var från en början skapt som arbetskläder men eftersom de är rymliga och hängslena hjälper till att hålla uppe plagget så är det ett populärt plagg att bära bland gravida. Byxor på mammaavdelningen kännetecknas av att de har ett extra resår i midjan som hjälper magen att sträckas ut allt eftersom att magen växer. Resåren sitter på magen och inte under för att magen ska få plats på ett bekvämt sätt. Men eftersom jeans känns allt mer obekväma under graviditetens gång så är leggings ett bra alternativ eftersom de är mer mjuka att bära och har resår i midjan.

Klänningar och tunikor

Om du vill klä upp dig under graviditeten kan du göra det. Det finns massor av snygga klänningar både på mammaavdelningen och den ’vanliga’ damavdelningen. Om du ska välja en klänning från damavdelningen och bära den under din graviditet så välj en klänning som är luftig och inte sitter åt för mycket.

Underkläder

Precis som med alla andra klädesplagg så finns det särskilda underkläder som är anpassade för att den gravida kroppen ska kännas mer bekväm. Det gäller också underkläder. Det finns särskilda mammatrosor som är större och högre i midjan och ger både stöd och stabilitet. De BH:ar du bar innan du blev gravid kommer snart att börja skava och kännas obekväma och många gravida får större bröst vilket innebär att du kan växa ur dem. Var inte rädd att köpa hem amningsbehå:ar och bära dem under graviditeten.

Mammaklädernas evolution

För bara några generationer sedan så fanns inte mammakläder i samma mån som de gör idag och det krävdes en hel del för att de skulle bli bekväma och anpassade efter den gravida kroppen. Med det går vi in på mammaklädernas evolution.

Medeltiden

På medeltiden hade man i princip samma kläder under graviditeten som man hade innan eftersom kläderna var större och hade raka siluetter och modet tillät det. Det var först på 1300-talet då modet började att visa kvinnors former mer som man började att justera kläderna för att de skulle passa gravida kvinnor bättre. På medeltiden var det vanligt att man bar kläder i flera lager vilket hjälpte till att dölja gravidmagen.

Renässansen

Kring renässansen var det vanligt att gravida kvinnor stannade hemma vilket gjorde att de under graviditeten kunde gå runt i morgonrockar och underklänningar. Kring år 1595 när vi började komma in i barock-eran så kom den första riktiga gravidklänningen. Modellen kallades för Adrienne och hade en söm under bysten vilket markerar magen.

1600-talet

Adrienne-klänningen fortsatte att utvecklas och på 1600-talet hade klänningen fått en sorts haklapp som lyftes när kvinnan skulle amma.

1700-talet

Vid den här tiden var korsett ett måste, så även för gravida kvinnor. Senare på 1700-talet kom klänningar som hade en slits kring bysten vilket gjorde det enklare för kvinnor att amma.

1800-talet

På 1800-talet hade inte alla råd att köpa nya kläder inför en graviditet. Det gjorde att man fick vara kreativ och när man vuxit ur ett plagg kunde man dölja det genom att täcka med en sjal. På 1860-talet kom gravidkorsetten vilket var en korsett som var mer anpassad efter en gravid kropp. Gravidkorsetten var något som fanns ända in på 1900-talet.

1900-talet

Det dröjde fram till 1920-talet som mammakläderna blev mer lösa och bekväma. I slutet av 1940-talet blev det populärt att börja visa sin mage genom att markera midjan.

Så hittar du de bästa mammakläderna

Att hitta mammakläder kan kännas svårt, särskilt om det är första gången du är gravid och är på jakt efter plagg som underlättar din graviditet. För att hitta de bästa mammakläderna finns det några saker du kan ha i åtanke:

Glöm inte bort din egna stil

Många tror att mammakläder innebär baskläder eller bylsiga kläder. Men faktum är att du fortfarande kan bära plagg som du känner dig både bekväm och snygg i. Du kan till exempel köpa byxor på mammaavdelningen men fortsätta att köpa snygga t-shirts på den vanliga damavdelningen. För en del kvinnor spelar det ingen roll vilka kläder de bär, medan för andra är det viktigt att få känna sig snygg och moderiktig och det finns inget som säger att du inte kan vara det under din graviditet. Utgå från din egna stil även när du köper mammakläder.

Bekvämlighet

Att stå i ett provrum för att prova ut kläder är kanske inte det roligaste även som icke-gravid. Men det är extra viktigt att du provar ut kläder när du är gravid för att känna hur de sitter och hur pass bekväma de är.

Online eller i butik

Idag kan du sitta hemma och beställa hem dina kläder. Det finns både för- och nackdelar med att köpa kläder online i jämförelse med de som finns i fysiska butiker. När du köper kläder online behöver du inte ge dig ut bland folk och du får kläderna levererade till dig. Nackdelen är att du inte kan prova kläderna innan du köper dem och risken finns att de inte passar dig lika bra som de ser ut att göra på bilden.

När du handlar kläder i fysiska butiker så har du större möjlighet att prova och kan bestämma vilka plagg som är värda att köpas.

Många klädkedjor som säljer damkläder har en kollektion av mammakläder och ibland har de en egen avdelning. Två bra exempel på det är Lindex och H&M. Deras kläder kan du köpa både online och i fysiska butiker.

Vill du vara säker på att de mammakläder du köper är mer unika så finns det en hel del mammakläder att välja bland i de butiker som finns på nätet. På nätet finns det också webbutiker som enbart har specialiserat sig på mammakläder och deras sortiment innehåller enbart mammakläder.

Så anpassar du din garderob för mammalivet

Något som faller helt naturligt för kvinnor mot slutet av deras graviditet är instinkten att bo in sig och rensa. Om andan faller på är det många som börjar ett rensa i deras hem och även bland kläderna som hänger i garderoben. När du väl står där och är i full gång att rensa så finns det några saker som du kan ha i åtanke och här kommer några tips.

Kläder att ha kvar

Det kan kännas som ljusår bort men det kommer en tid när du kommer att kunna använda de kläder du använde innan du blev gravid. Därför är det inte nödvändigt att rensa bort de plagg du trivts bäst i. Det är också en bra idé att ha kvar basplagg.

Kläder du kan rensa bort

Sedan finns det de kläder du behöver rensa bort för att få plats med dina mammakläder. När du går igenom din garderob så se till att gallra bland dina plagg. De första plaggen som bör åka är de som är trasiga och för slitna för att kunna användas igen. Låt dem gå till återvinningen.

De kläder du inte längre har någon glädje av kan du ge vidare till andra. Antingen till personer du känner eller låter de gå till försäljning. Du kan sälja dina kläder i någon av de köp och sälj grupper som finns på facebook, på en loppis eller liknande. Du kan också välja att ge bort kläder till en second hand butik.

Anpassa dina kläder

Du behöver inte lägga massor av pengar på att köpa en helt ny garderob för att du är gravid. Mammakläder kan underlätta och göra det mer bekvämt men du behöver inte glömma bort dina andra kläder för det.

Särskilt i början på graviditeten kan du anpassa dina egna kläder allt eftersom att magen växer och det finns många bra knep. Du kan till exempel använda dig av en hårsnodd eller ett gummiband att hålla ihop byxorna eller kjolen. Du kan också bära linnen eller sportbehåar under en uppknäppt blus eller en skjorta. Ge din kropp utrymme när den behöver det. Att bära plagg som är längre, till exempel långa linnen underlättar under graviditeten.

Skor är också något som du kan behöva anpassa efter din graviditet eftersom fötterna kan bli svullna och värka. Använd bekväma skor och var inte rädd att ta fram de där gamla foppatofflorna om de är de mest bekväma.

När det kommer till att klä dig under din graviditet kan du tänka ungefär som du gör annars. Om du vill att kläderna ska framhäva dina kurvor så välj kläder som sitter åt och om du inte känner dig bekväm med att visa dina kurvor kan du använda plagg som är mer lösa.

Använd gärna formuläret om du vill komma i kontakt med oss.

Allt du vill veta om mammakläderAllt du vill veta om mammakläder