För en förstagångsmamma kan det vara svårt att veta vilka sorts kläder det finns att välja bland på klädavdelningen för mammakläder. Därför har vi i den här delen satt ihop en liten guide som ger dig en överblick på vilka sorts mammakläder som finns och vilka funktioner de har.

På överkroppen

Till överkroppen finns det blusar, tröjor, skjortor och toppar av alla dess slag som har fått en viss anpassning för att de ska bäras av blivande mammor. Det som kännetecknas mest när det kommer till mammakläder för överkroppen är att de är något mer töjbara, har lite mer utrymme än de toppar som går att hitta på den ’vanliga’ damavdelningen och ibland kan de vara lite längre. Det finns särskilda mammalinnen som du kan köpa många av och bära under graviditetens gång.

Underkroppen

Ett klassiskt mammaplagg är hängselbyxor. Plagget var från en början skapt som arbetskläder men eftersom de är rymliga och hängslena hjälper till att hålla uppe plagget så är det ett populärt plagg att bära bland gravida. Byxor på mammaavdelningen kännetecknas av att de har ett extra resår i midjan som hjälper magen att sträckas ut allt eftersom att magen växer. Resåren sitter på magen och inte under för att magen ska få plats på ett bekvämt sätt. Men eftersom jeans känns allt mer obekväma under graviditetens gång så är leggings ett bra alternativ eftersom de är mer mjuka att bära och har resår i midjan.

Klänningar och tunikor

Om du vill klä upp dig under graviditeten kan du göra det. Det finns massor av snygga klänningar både på mammaavdelningen och den ’vanliga’ damavdelningen. Om du ska välja en klänning från damavdelningen och bära den under din graviditet så välj en klänning som är luftig och inte sitter åt för mycket.

Underkläder

Precis som med alla andra klädesplagg så finns det särskilda underkläder som är anpassade för att den gravida kroppen ska kännas mer bekväm. Det gäller också underkläder. Det finns särskilda mammatrosor som är större och högre i midjan och ger både stöd och stabilitet. De BH:ar du bar innan du blev gravid kommer snart att börja skava och kännas obekväma och många gravida får större bröst vilket innebär att du kan växa ur dem. Var inte rädd att köpa hem amningsbehå:ar och bära dem under graviditeten.