För bara några generationer sedan så fanns inte mammakläder i samma mån som de gör idag och det krävdes en hel del för att de skulle bli bekväma och anpassade efter den gravida kroppen. Med det går vi in på mammaklädernas evolution.

Medeltiden

På medeltiden hade man i princip samma kläder under graviditeten som man hade innan eftersom kläderna var större och hade raka siluetter och modet tillät det. Det var först på 1300-talet då modet började att visa kvinnors former mer som man började att justera kläderna för att de skulle passa gravida kvinnor bättre. På medeltiden var det vanligt att man bar kläder i flera lager vilket hjälpte till att dölja gravidmagen.

Renässansen

 

Kring renässansen var det vanligt att gravida kvinnor stannade hemma vilket gjorde att de under graviditeten kunde gå runt i morgonrockar och underklänningar. Kring år 1595 när vi började komma in i barock-eran så kom den första riktiga gravidklänningen. Modellen kallades för Adrienne och hade en söm under bysten vilket markerar magen.

1600-talet

Adrienne-klänningen fortsatte att utvecklas och på 1600-talet hade klänningen fått en sorts haklapp som lyftes när kvinnan skulle amma.

1700-talet

Vid den här tiden var korsett ett måste, så även för gravida kvinnor. Senare på 1700-talet kom klänningar som hade en slits kring bysten vilket gjorde det enklare för kvinnor att amma.

1800-talet

På 1800-talet hade inte alla råd att köpa nya kläder inför en graviditet. Det gjorde att man fick vara kreativ och när man vuxit ur ett plagg kunde man dölja det genom att täcka med en sjal. På 1860-talet kom gravidkorsetten vilket var en korsett som var mer anpassad efter en gravid kropp. Gravidkorsetten var något som fanns ända in på 1900-talet.

1900-talet

Det dröjde fram till 1920-talet som mammakläderna blev mer lösa och bekväma. I slutet av 1940-talet blev det populärt att börja visa sin mage genom att markera midjan.